Employee experience in ‘het nieuwe werken’.

Geplaatst op 04 March 2020

Trend 2020

Volgens een HR Trend onderzoek (2019-2020) van Berenschot in samenwerking met Performa en AFAS, staan de HR thema’s arbeidsmarktcommunicatie, werving & selectie en employer branding op nummer twee. Thema’s die niet voor het eerst ter sprake worden gebracht en ook dit jaar weer een hot topic zijn binnen HR. Dit komt omdat de behoefte aan ‘betekenisvol werken’ en het hebben van een ‘purpose’ bij medewerkers stijgt. Daarbij blijft het voor werkgevers moeilijk om aan voldoende nieuw personeel te komen. Huidige én nieuwe werknemers vasthouden is dus noodzakelijker dan ooit. Waarbij er nóg meer nadruk op de ‘employee experience’ komt te liggen. Even opfrissen: De employee experience is ook wel de individuele totaal beleving en waarneming van een werknemer tijdens de afgelegde route binnen een organisatie vanaf het eerst contact, onboarding tot aan vertrek. En dit gaat verder dan goede koffie en een pooltafel. Het gaat om het creëren van de juiste randvoorwaarden waardoor je de potentie van een medewerker ook daadwerkelijk kan benutten zodat de medewerker vanuit zijn/haar motivatie en drijfveren de juiste dingen doet. Het gaat om het ondersteunen en faciliteren van talenten, waarbij ze een werkbeleving hebben en tevens werkgeluk ervaren. 

Organisatie-DNA 

Organisaties worden uitgedaagd deze experience positief te beïnvloeden en de werknemer blijvend te inspireren, zodat de werknemer niet de behoefte heeft ergens anders te gaan werken. Daarin staan de werknemers, maar ook de samenleving als geheel op nummer 1. Een goede employee experience zit in je organisatie-DNA verankerd. 

Dit zal zorgen voor een hogere werknemersbetrokkenheid en leiden tot duurzame groei. Tevens spreken werknemers een goed woord over de organisatie, waardoor het aantrekken van nieuwe talenten makkelijker wordt. Om werknemersbetrokkenheid te stimuleren moet de focus op de korte termijn verdwijnen. Met het oog op de lange termijn moet er geïnvesteerd worden in de organisatiecultuur en worden dezelfde missie, visie en doelstellingen nagestreefd. Dit zal de werknemers motiveren zich 100% in te zetten en kan het welzijn van werknemers vergroten. HR speelt hierin een steeds grotere, doorslaggevende rol. Het adviseren, coachen en meedenken in de strategie van de organisatie worden steeds belangrijkere taken.

Komst van millenials

Al deze trends en maatschappelijke ontwikkelingen zorgen voor een ‘nieuwe manier van werken’. Onze visie op werken verandert. Er is meer sprake van flexibiliteit en personalisatie. Werkgevers hechten meer waarde aan het eindresultaat dan aan het soort diploma van de werknemer en werknemers hechten meer waarde aan de juiste waarden en toewijding. Deze wijziging komt mede door de komst van een nieuwe generatie, de millennials. Deze generatie nieuwe werknemers beamen het ‘nieuwe werken’ omdat zij geboren zijn in de digitale wereld en meer open staan voor snelle veranderingen. Millennials hechten waarde aan binden en boeien en het tot hun recht komen. Organisaties moeten zich voorbereiden op de flexibele manier van werken, begeleiding en gerichte feedback dat de persoonlijke ontwikkeling stimuleert, de transparante manier van communiceren en de sterke normen en waarden van deze millennials.

Verwachting van HR

Het lijkt erop dat marketing en HR komen dichter bij elkaar te liggen. HR moet haar werknemers zo behandelen, zoals de marketing haar klanten behandelt. Wanneer HR individuele aandacht geeft aan werknemers en hun talent, ontstaat meer werkplezier en een hogere productiviteit. Het is belangrijk dat HR het werkgeversmerk bepaalt en het organisatiemerk middels interne marketing laat leven. Daarbij identificeert HR passende, specifieke eigenschappen die nieuwe talenten zouden moeten bezitten. Bij het onboardingstraject moet hier al aandacht aan worden besteed. Deze HR trends richten zich steeds meer op een mensgerichte aanpak: aandacht voor de ontwikkeling, groei en het welzijn van werknemers. 

Nieuwsgierig wat wij voor jouw employee experience kunnen betekenen? Neem vrijblijvend contact op met Roger Horz via 0172 – 51 99 00 of advies@phocus.nl.

 

Bronnen: Sympa - PWnet 

Terug naar boven
Elzenlaan 1-B
2481 LZ Woubrugge
+31 (0)172 519 900
advies@phocus.nl